Istorie și tradiție medicală militară
Istorie și tradiție medicală militară de peste două secole la Spitalul Clinic Militar de Urgență „Dr. Victor Popescu” Timișoara
Spitalul Clinic Militar de Urgență „Dr. Victor Popescu” Timișoara în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului Timișoara și Serviciul Județean Timiș al Arhivelor Naționale, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, prezintă expoziția „Spitalul Clinic Militar de Urgență „Dr. Victor Popescu” Timișoara 1754 -2022”.
Vernisajul expoziției a fost organizat cu prilejul aniversării Zilei Armatei României în data de 25 octombrie 2022.
Domnul general-maior conf.univ.dr. Dragoș Marian Popescu, șeful Direcției Medicale a Ministerului Apărării Naționale ne-a onorat cu prezența dumnealui alături de reprezentanții Mitropoliei Banatului, comandanții instituțiilor sistemului național de apărare, ordine publică și siguranță națională, cadre militare în rezervă și retragere, veterani de război și din teatrele de operații.
Au fost prezenți alături de noi reprezentanți ai comunității academice timișorene din cadrul Universității de Medicină și Farmacie "Victor Babeș " Timișoara, Universității de Vest Timișoara, Universității Politehnica Timișoara, Universității de Științele Vieții "Regele Mihai I" Timișoara, manageri ai spitalelor publice, manageri și directori ai instituțiilor publice din Timișoara.
Maestrul Ștefan Popa Popas a fost prezent în mijlocul nostru în seara festivă a vernisajului, însuflețind fiecare caricatură în parte, realizată invitaților noștri. De asemenea, maestrul are expuse în Aula spitalului lucrări valoroase din numeroasa sa colecție.
Pictorul Mihai Olteanu, cel care spune prezent tuturor invitațiilor noastre, expune în Ambulatoriu integrat al spitalului capodoperele sale artistice care încântă zilnic privirea pacienților dar si a cadrelor medicale.
Muzica este literatura inimii, iar ea începe acolo unde discursurile se opresc. Pe parcursul vernisajului am fost purtați pe aripile notelor muzicale scrise pe portativul formației camerale Cantabile Salon Orchestra a Operei Naționale Române din Timișoara, cât și a baritonului Mircea Dan Petru și a pianistei prof.dr. Silviana Cîrdu.
Un moment special a fost creat de actrița Sabina Bijan, de la Drama Acting for Life, Anglia, care cu multă emoție și empatie a recitat versurile găsite în ranița unui soldat mort în toamna anului 1918, versuri scrise de acesta pentru mama sa.
Muzeograful Corina Cranciova de la Muzeul Național al Banatului, curatorul expoziției "Spitalul Clinic Militar de Urgență "Dr. Victor Popescu" Timișoara 1754-2022" este cea care a depus un efort susținut pentru ca această expoziți să prindă contur.
În cadrul expoziției sunt expuse peste 100 de piese utilizate de-a lungul timpului în Spitalul Militar din Timișoara, aduse la lumină în urma procesului de reabilitare și modernizare a unității sanitare militare de pe Bega. Printre exponate se identifică termometre, seringi Guyon, ace pentru puncții, ace și seringi pentru tratamente injectabile intramusculare, truse chirurgicale, chiurete, truse staheostomie, canule de aspirație, stetoscop, depărtătoare de gură și plagă, tensiometre, electrocautere, balanțe de farmacie, mojare și pistile farmaceutice, aparat ventilație, aspirator de secreții, EKG Schiller, trusă ORL, oscilometru, debitmetre cu barbotor, dar și fotografii ale comandanților sau care imortalizează aspecte din cadrul procedurilor medicale întreprinse de-a lungul timpului.
Nicolae Iorga spunea: "Un popor care nu-și cunoaște istoria e ca un copil care nu-și cunoaște părinții."