Sanatate

Diabetul este o boala cronica caracterizata prin hiperglicemie cronica. Prin hiperglicemie se intelege creșterea nivelului de glucoza in sânge peste limitele considerate normale.
Diabetul se definește prin creșterea glicemiei pe nemâncate≥ 126 mg/dl. Trebuie insa sa stiti ca o glicemie cuprinsa intre 110-125 mg/dl definește prediabetul, o stare premergătoare diabetului.
La început, diabetul zaharat nu are simptome, motiv pentru care este rareori diagnosticat in faza sa incipienta. Cresterea nivelului glucozei din sânge are loc lent, astfel ca simptomele apar in timp. Acestea includ: polidipsie, poliurie, polifagie, xerostomie. Pe măsura ce boala progresează, pot apărea si alte simptome: vedere incetosata, furnicături la nivelul picioarelor si mâinilor, infecții frecvente, infecții urinare frecvente.

Complicațiile asociate diabetului zaharat apar mai ales in cazul persoanelor care isi neglijează boala si au episode lungi de hiperglicemie. Astfel, pot apărea complicații:
-cardiovasculare: persoanele cu diabet au un risc de 2 ori mai mare de aparitie al infarctului miocardic sau al accidentului vascular cerebral.
-oculare: vederea scade treptat, iar lasata netratata poate duce la pierderea completa a vederii.
-renale: imbolnavirea rinichilor duce la insuficienta renala, iar in celemai grave cazuri pacientul poate ajunge sa faca dializa.
-piciorul diabetic: se manifesta prin ulceratii la nivelul piciorului, iar in lipsa tratamentului, se poate ajunge la amputare.

Pentru a evita aparitia diabetului, se recomanda respectarea urmatoarele masuri:
-un regim alimentar sanatos si variat;
-reducerea consumului de dulciuri concentrate, sucuricarbogazoase, alimente procesate sau prajite;
-cresterea consumului de legume, cereale integrale, lactate degresate, carne slaba;
-efectuarea activității fizice minim 30 min/zi, cel puțin 5 zile/saptamana;
-menținerea greutății corporale in limite normale;
-mentinerea sub control a tensiunii arteriale si a colesterolului
-măsurarea glicemiei la 6-12 luni.