Riscurile automedicației

Automedicația este foarte gravă și foarte frecventă în ziele noastre. Pe lânga pacientul vârstnic, cu un profil biologic aparte, avem și profilul pacientului tânăr și mare consumator de informații de pe internet, care este foarte bine informat. Nu întotdeauna această informație înseamnă cunoaștere în profunzime, și niciodată autoadministrarea de antiinflamatorii, de antialgice, de antibiotice, ceea ce este iarăși extrem de grav, nu duce la rezultate bune și la o finalizare dorită.

Întotdeauna este necesar să începem cu un consult, la medicul de familie, apoi, pe baza biletului de trimitere la medicul specialist, să facem un minim de investigații, câteva teste de sânge sau mai multe, în funcție de ce ni se recomandă și abia după aceea să luăm un tratament!

Ne-am confruntat frecvent fiecare dintre noi, cu situații în care pacientul a făcut abuz de antiinflamatorii și a venit cu ulcere multiple gastrice, a luat multe antibiotice și a dezvoltat în timp rezistență la antibiotic, pentru că nu a făcut înainte o urocultură (în cazul în care are simptome urinare), n-a dat un examen de spută (înainte de a lua un antibiotic pentru o bronșită).

De multe ori întâlnim situația, de a nu se mai putea face o cultură pentru că pacientul și-a autoadministrat antibioticul și cu siguranță germenele respectiv nu poate fi identificat, nu va primi antibioterapie conform antibiogramei, ci va fi tratat cu un antibiotic aleator.

Stimați pacienți, cu tot respectul, nu vă autoadministrați medicamente, nici măcar cele pe care le luați de la farmacii!

Solicitați un consult medical!

Solicitați sprijinul medicului sau farmacistului ori de câte ori aveți nevoie!

Dacă nu ne comunicați ce probleme aveți în deslușirea schemei terapeutice, ce efecte adverse aveti sau nu la acele medicamente, dacă nu le transmiteți specialiștilor, nu putem să vă ajutăm suficient și cu siguranță nu o să avem un succes terapeutic garantat!