Constipatia

Constipatia se refera la modificari are tranzitului intestinal. Scaunele pot fi prea tari, prea mici, dificil de eliminat, neregulate (mai putin de 3 ori pe saptamana).Pacientii care prezinta constipatie pot de asemenea prezenta senzatia de defecare incompleta, ca nu este golit complet.

Constipatia este o problema foarte frecventa. Exista multi factori care pot contribui la aparitia constipatiei. De obicei nu este doar o singura cauza. Constipatia apare mai frecvent cu inaintarea in varsta.

In functie de caracteristicile constipatiei, de momentul aparitiei, asocierea cu alte semen (scadere in greutate, anemie, sange in scaun, istoric familial de cancer de colon medical dumneavoastra va poate indica sa efectuati ENDOSCOPIA DIGESTIVA INFERIOARA (COLONOSCOPIA) sau alte teste care pot include teste de sange, ECOGRAFIA ABDOMINALA, examinare cu RMN sau computer tomograf.

Tratament

Tratamentul constipatiei include modificari ale stilului de viata, alimente cu un continut ridicat de fibre alimentare si daca este necesar se pot utilize laxative.

Regim constipatie

Intestinele sunt mai active dupa mese. De obicei acesta este momentul cand apare senzatia de eliminare a scaunului. Daca veti ignora semnalele transmise de corp acestea vor devein din ce in ce mai slabe in timp. Daca veti acorda atentie acestor semnale veti reusi mai usor sa aveti scaun. Consumul de cafea in timpul diminetii ajuta la eliminarea scaunului.

Cresterea cantitatii de fibre alimentare consumate amelioreaza sau chiar trateaza constipatia.  Se recomanda a se consuma 20-35 grame fibre pe zi. Multe fructe si legume pot fi de ajutor in prevenirea si tratarea constipatiei: citrice, prune uscate si suc de prune. Anumite cereale folosite la micul dejun sunt de asemenea o excelenta sursa de fibre alimentare.

DIETA CU FIBRE ALIMENTARE

Efecte secundare ale fibrelor alimentare: consumul unor mari cantitati de fibre poate da nastere la GAZE SI BALONARE.  Aceasta problema poate fi evitata prin cresterea usoara a cantitatii de fibre alimentare consumate , pana la momentul in care scaunele devin mai moi si mai frecvente. De asemenea  este necesar a se consuma o cantitate mare de lichide.